Mantelzorg ondersteuning
Mantelzorgers zijn voor ons van grote waarde!
Mantelzorgers kunnen partners zijn, familieleden of vrienden. Meestal kennen zij de zorgvrager goed. Zij weten welke impact de ziekte of beperking op hem of haar heeft. Ook weten ze nog hoe de cliënt voor het ziekteproces was en kennen zij de context van de eigen omgeving. Zij zijn onze partners in de zorg.
Wij werken met deze informele zorgverleners graag samen om een kwalitatief goede bijdrage te leveren in de zorg. In de praktijk zien wij dat de sterke emotionele band tussen mantelzorger en cliënt ervoor zorgt dat vooral de kwaliteit van het leven enorm verbetert. Daarom vinden wij het van groot belang om goede afspraken te maken over de samenwerking, verantwoordelijkheden en juiste afstemming met de mantelverzorger.
Betrokkenheid mantelzorgers
Ons motto: Zorg dat je goede contacten hebt en bouw vandaar uit verder. Als een nieuwe client bij ons komt is de familie vaak oververmoeid en emotioneel. In het begin blijven ze ook weg. Je moet ze dan niet bestormen. Je moet begrijpen dat het heel moeilijk is om met zo'n dementieproces om te gaan. Je moet je voortdurend afvragen: hoe zou ik het willen als ik bij mijn vader kwam?
We zorgen er dus voor dat familie zich bij ons thuis voelt. Daarnaast merken we dat familie het over het algemeen fijn vindt om dingen te doen. Veel mensen vinden het lastig hun dementerend familielid op te zoeken, ze hebben geen gespreksstof, ervaren geen contact met hun familielid. Door ze te betrekken bij de dagelijkse zorg op de groep wordt de drempel lager om bij vader of moeder langs te komen, ze vinden het zelfs gezellig.
Door de betrokkenheid van de familie leren wij de clienten veel beter kennen en kunnen we onze zorg ook beter op hen afstemmen. Verder draagt de familie echt bij aan de huiselijke sfeer. Bijvoorbeeld als een familielid eens komt koken, dit geeft zoveel warmte en gezelligheid.’
Samenwerking
Wij vinden het belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan, naar hen te luisteren en ook uw eigen inzichten met hen te delen. In de dagelijkse hectiek is dat soms lastig, maar het levert alle partijen veel op. Bovendien is het een voorwaarde voor een goede samenwerking.
Een onderdeel van de samenwerking is het zorgdossier of de cliëntenmap: een dossier waarin de actuele medische gegevens, verwachtingen en afspraken worden vastgelegd tussen cliënt, mantelzorger en zorgverlener.
Ondersteuning
Zorgt u langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur? Dan bent u mantelzorger. Meestal kies je er niet bewust voor. Vaak overkomt het je of voelt het als een plicht.
De zorg kan op den duur zo zwaar worden dat je bang bent het niet meer vol te kunnen houden. Herkent u zich hierin? Wij kunnen u informeren en ondersteuning bieden bij het vinden van mogelijke oplossingen.
Waar kan het over gaan?
- Emotionele ondersteuning
- Praktische ondersteuning, bijvoorbeeld hulp bij formulieren invullen, brieven van instanties afhandelen, uw administratie op orde houden enzovoort.
- Respijtzorg: iemand die uw partner of naaste op geregelde tijden gezelschap houdt, zodat u even vrijaf heeft.
- Een maatje voor uzelf, om mee te praten of er samen even uit te gaan.
- Mogelijkheden voor ontspanning en/of contact met lotgenoten.
- Ondersteuning voor jongeren die mantelzorger zijn.
- Praktische dingen leren, zoals bijvoorbeeld tillen en andere handelingen die u van pas komen bij de zorg voor een zieke.
- Werk en mantelzorg; bijvoorbeeld tips en adviezen over een gesprek met uw werkgever.
- Inzet van een Casemanager dementie
- …. en nog veel meer.
Link naar ons beleid:
smtzorg.nl/media/Beleidskader_Informele_zorg_familieparticipatie_en_mantelzorg.pdf
Wilt u meer hierover weten? Kijk dan op: